Sanserne udvikles i relationer. De udvikles fra fosterstadiet og hele livet igennem. Vores sansesystemer er relativt robuste systemer, men der er alligevel en række belastninger og vilkår, som har betydning for udvikling af vores sanser og de sansemæssige udfordringer, som vi måtte have.

Der er børn som er for tidligt fødte, børn af syge forældre, børn med diagnoser og børn som nemt bliver sansemæssigt overstimuleret og børn som ikke kan finde nattero.

Pointen i Gitte Frost og Ida Skyttes tilgang er at uanset hvilke sansemæssige udfordringer barnet har, så kan sanserne udvikle sig med den rette intervention. Det kræver relationskompetente voksne, der har den relevante viden og de nødvendige ressourcer og overskuddet til at tage ansvar for interventionen, uden at det relationelle forhold og kontakten til barnet tabes af syne.

Dansk Center for ICDP udbyder 2025 kurset 'SANS - arbejde med sanser og relationer i den pædagogiske praksis'.

Tilmelding: Tilmelding til Kursus SANS, 25. september 2025. - Dansk Center for ICDP 

Kurset SANS

Formål: Kurset tilbyder en dybdegående introduktion til de 8 sanser og deres betydning for børns udvikling og trivsel. Med afsæt i bogen SANS, vil deltagerne  blive præsentere for en sanselig og relationel tilgang, der styrker børns mulighed for at navigere i en kompleks verden og udvikle modstandskraft.

Tid og sted: Torsdag d.25.09.2025 kl. 09.00-15.00 i Højhuset Kulturhotel Højskolevej 11, 7400 Herning

Målgruppe: Kurset er relevant for fagfolk i både det almene og special-pædagogiske felt, der ønsker at styrke deres viden om sanseintegration og relationsarbejde i pædagogisk praksis.

Undervisere: Gitte Frost – psykoterapeut og fysioterapeut, med speciale i sansning og traumer og Ida Skytte Jakobsen – psykolog, ph.d., med speciale i resiliens, traumer og relationsbaserede tilgange.

Kursusdagens indhold: Kurset introducerer sansernes betydning i pædagogisk praksis og viser, hvordan Cynefin-modellen kan hjælpe med at navigere i komplekse tværfaglige situationer. Deltagerne får indsigt i den polyvagale teori for at skabe trygge og stabile relationer, og afslutningsvis kobles sansning, resiliens og ICDP for at styrke relationskompetencen med konkrete redskaber.

Forventet udbytte: Deltagerne vil blandt andet:

  • Få en kobling mellem sanser, ICDP og resiliens, som giver et integreret perspektiv i arbejdet med børn og unge.
  • Forstå de 8 sanser og deres rolle i børns udvikling og relationer.
  • Lære om Cynefin-modellen og dens anvendelse i tværprofessionelt arbejde.
  • Få indsigt i polyvagal teori og hvordan den kan skabe tryghed i pædagogiske miljøer.

Undervisningsmateriale: SANS bogen udleveres på kursusdagen.

Pris: kr. 2.500,- eks moms. inkl. forplejning og bogen SANS.
Kr. 300 i rabat ved tilmelding inden 22. juni 2025. Tilmeldingsfrist 04. sep 2025.

Læs også om Sanseudvikling i samspil

Læs også om Sanser og sanseintegration i et relationelt perspektiv